این کتاب راهکارهایی دربارهی “سلامت تن و روان” ارائه میکند، به نحوی که از طریق توسعهی دانشِ سلامت و همچنین آموزش برخی مهارتهای حفظ سلامت و التیام آن، “هوش سلامت” شما را ارتقا می بخشد و با نهادینه کردن “سبک زندگی سالم”، خطر ابتلا به بیماریهایی مانند سرطان و سکته را کاهش میدهد.
غذاها نقش بسیار مهمی در سلامتی و روند عملکرد سیستم بدنی انسان ایفا میکنند. یکی از موضوعات مهم در زمینه تغذیه، شناخت انواع غذاهای قلیلیی و اسیدی و تأثیر آنها بر بدن است. یکی از جنبههای مهم غذاها، ویژگیهای اسیدی یا قلیایی بودن آنها است. غذاها به دودسته اساسی قلیایی و اسیدی تقسیم میشوند که هر کدام تأثیری متفاوت در تعادل بدن دارند. تاثیر غذای اسیدی و قلیایی بر بدن بر سلامت و عملکرد صحیح سیستمهای مختلف بدن بهصورت مستقیم است.
غذاهای اسیدی و قلیایی به غذاهایی گفته میشود که پس از هضم، باقیمانده آنها در خون، اسید یا قلیا تولید میکنند. این باقیماندهها میتوانند تعادل اسید و قلیایی خون را تحت تاثیر قرار دهند و بر سلامت بدن اثرات مختلفی داشته باشند. تاثیر غذای اسیدی و قلیایی بر بدن باتوجهبه خاصیتهای شیمیایی و ترکیبات موجود در آنها، میتوانند با تنظیم تعادل به حفظ بیشتر سلامتی کمک کنند. در ادامه در هوش سلامت همراه ما باشید.
فهرست مقاله
PH بدن چیست؟
میزان اسیدی یا قلیایی بودن یک مایع، با استفاده از معیار pH (غلظت یون هیدروژن) تعیین میشود. این معیار نسبت بین یونهای بار مثبت (اسیدی) و یونهای بار منفی (قلیایی) را نمایش میدهد. بهعبارتدیگر، pH مایعات متناسب با غلظت یون هیدروژن آنها است. مقدار PH بین صفر تا چهارده متغیر است. هرچه PH کمتر باشد، محلول اسیدیتر است و هرچه PH بالاتر باشد، محلول قلیاییتر است. مقدار pH ۷ نیز نقطه تعادل یا نقطه نیو ترال نامیده میشود.
غذاهای اسیدی و قلیایی چیست؟
بدن انسان نیز دارای PH خاصی است که باید در یک بازه مشخص نگه داشته شود تا عملکردهای حیاتی آن بهخوبی صورت بگیرد. PH خون در حالت طبیعی بین ۷.۳۵ تا ۷.۴۵ است که نشاندهنده یک محیط ضعف قلیایی است. بدن با استفاده از سامانههای تنظیمکننده مانند روده، کبد، ریه و کلیه، سعی میکند PH خون را در این بازه حفظ کند.
غذاهای اسیدی و قلیایی، تاثیر مستقیم و غیرمستقیمی بر PH بدن دارند. بهعنوان یک قاعده کلّی، غذایی که پس از هضم در روده، باقیمانده قلیایی دارد؛ بهعنوان غذای قلیایی شناخته میشود و غذایی که پس از هضم در رودهف باقیماندهی اسیدی دارد؛ بهعنوان غذای اسیدی شناخته میشود. تاثیر غذای اسیدی و قلیایی بر بدن، میتواند مثبت یا منفی باشد. مصرف متعادل غذاهای اسیدی و قلیایی، به حفظ سلامت بدن کمک میکند؛ اما مصرف زیاد غذاهای اسیدی، میتواند باعث اختلال در تعادل PH بدن شده و سبب بروز بیماریهای مختلف مانند سرطان، دیابت، سنگ کلیه و التهابات شود.
ارتباط میان تغذیه و تعادل اسیدی – قلیایی
تغذیه و تعادل اسیدی – قلیایی یکی از جنبههای مهم در حفظ سلامت بدن است. برخی از غذاها به طور طبیعی اسیدی هستند، درحالیکه بعضی دیگر قلیایی هستند. تناوب صحیح بین مصرف غذاهای اسیدی و قلیایی برای حفظ تعادل درون بدن اهمیت بسیاری دارد. تغذیه با مصرف متعادل از غذاهای اسیدی و قلیایی تأثیر بسیاری بر روی سلامت بدن دارد. تأثیر غذای اسیدی و قلیایی بر بدن مرتبط با تأثیر آنها بر تعادل pH بدن است. pH بدن به مقدار اسیدی یا قلیایی بودن محیط بدن اشاره دارد. برخی از اعضای بدن مانند خون، معده و کلیه دارای pH خاصی هستند و برای حفظ سلامت و عملکرد صحیح آنها، نیاز است که pH بدن متعادل باشد.
هنگامی که غذاهای اسیدی و قلیایی مصرف میشوند، ترکیبات موجود در آنها با سیستم گوارش تعامل برقرار میکنند؛ مثلاً غذاهای قلیایی میتوانند در فرایند هضم و جذب، ترشحات قلیایی در معده و رودهها را افزایش دهند و باعث ایجاد تعادل قلیایی در بدن شوند. از طرف دیگر، مصرف غذاهای اسیدی میتوانند باعث تولید اسیدهای متابولیک در بدن شوند و این اسیدها میتوانند به محیط داخلی بدن اسیدیته بیشتری ببخشند؛ بهعنوانمثال، مصرف بیش از حد غذاهای سنگین و چرب اسیدی میتواند منجر به افزایش اسیدهای معده و رفلاکس معده شود.
این تغییرات در pH بدن ممکن است تأثیراتی در سلامتی داشته باشد. مطالعات نشان داده است که تعادل اسیدی – قلیایی مناسب برای سلامت استخوانها، کاهش التهابات، بهبود سیستم ایمنی، کنترل وزن و حفظ سلامت قلب و عروق مفید است. به همین دلیل شناخت انواع غذاهای قلیایی و اسیدی و تأثیر آنها بر بدن میتواند به شما در انتخاب رژیم غذایی مناسب کمک کند. توجه به میزان مصرف این غذاها و حفظ تعادل اسیدی – قلیایی در بدن به شما کمک میکند تا سلامتی بدن را بهبود ببخشید.
نحوه اندازهگیری اسیدی یا قلیایی بودن غذا
برای اندازهگیری و تعیین میزان اسیدی یا قلیایی بودن یک غذا، از مفهوم pH استفاده میشود. همانطور که اشاره کردیم pH بر اساس غلظت یون هیدروژن (H+) در محلول تعیین میشود. برای اندازهگیری pH غذاها، میتوان از دستگاههایpH متر استفاده کرد. این دستگاهها با استفاده از الکترودهای pH، قدرت یونهای H+ در محلول غذایی را اندازهگیری میکنند.
غذاهای اسیدی دارای pH کمتر از ۷ هستند که نشاندهنده وجود مقدار بیشتری از یونهای H+ در آنها است؛ بهعنوانمثال آبلیمو، مرکبات، گوجهفرنگی و انواع غذاهای اسیدی معمولاً دارای pH پایینتری هستند. غذاهای قلیایی دارای pH بیشتر از ۷ هستند و در آنها غلظت یونهای H+ کمتر است؛ مانند سبزیجات برگی تازه، موز، آووکادو و بادمجان.
غذاهای اسیدی و قلیایی؛ غذاهای اسیدی و تاثیر آنها بر سلامت بدن
غذاهای اسیدی، بهعنوان بخشی از رژیم غذایی، بر سلامت بدن تاثیر بسیاری دارند. این غذاها معمولاً دارای مقدار بیشتری از یونهای هیدروژن (H+) هستند که منجر به کاهش pH محیط میشوند. برای حفظ سلامت بدن سعی کنید مصرف غذاهای اسیدی را بهصورت معقول و در کنار مصرف غذاهای قلیایی متعادل کنید. حفظ تعادل اسیدی – قلیایی بدن از طریق تغذیه مناسب و متنوع، مصرف مواد غذایی سالم و ترکیب مناسب غذاها میتواند به حفظ سلامت بدن شما بیشتر کمک کند. در ادامه تاثیر برخی غذاهای اسیدی بر سلامت بدن را بیشتر بررسی میکنیم.
مصرف زیاد قندها مانند شکر، نان سفید و آرد سفید، میزان اسیدیته در بدن را افزایش میدهد. این مواد غذایی ممکن است باعث کاهش pH خون شوند و موجب ایجاد مشکلاتی مانند التهابات، دیابت، اضطراب و کاهش سیستم ایمنی بدن میشوند.
۲. گوشت و محصولات حیوانی
گوشت و محصولات حیوانی در میان غذاهای اسیدی و قلیایی در دسته اسیدی قرار دارند. مصرف بیش از حد گوشت قرمز، مرغ و ماهی، میزان اسیدیته در بدن را افزایش میدهد. این مواد غذایی معمولاً دارای پروتئین هستند که با تجزیه آنها در بدن، اسیدهای آمینه تشکیل میشود. افزایش مصرف آنها ممکن است منجر به ایجاد مشکلاتی مانند اختلالات گوارشی، افزایش ریسک بیماریهای قلبی – عروقی و آسیب به سلولها شود.
۳. نوشیدنیهای گازدار و قهوه
نوشیدنیهایی مانند نوشابه و قهوه دارای مقدار زیادی اسید هستند. مصرف زیاد این نوشیدنیها میزان اسیدیته در بدن را افزایش میدهد. این اسیدها میتوانند موجب ایجاد مشکلاتی مانند افزایش ریسک بیماریهای مرتبط با استخوانها، آسیب به دندانها و مشکلات گوارشی شوند.
تاثیر غذای اسیدی و قلیایی بر بدن؛ غذاهای قلیایی و تاثیر آنها بر سلامت بدن
باتوجهبه به تاثیر غذای اسیدی و قلیایی بر بدن میتوان گفت، غذاهای قلیایی مانند غذاهای اسیدی نقش بسیار مهمی در حفظ سلامت بدن دارند. این نوع غذاها معمولاً دارای مقادیر بیشتری از یونهای هیدروکسید (OH-) هستند که باعث افزایش pH محیط بدن میشوند. در ادامه به بررسی تاثیر برخی غذاهای قلیایی در سلامت بدن میپردازیم.
۱. سبزیجات
مصرف سبزیجات تازه که از غذاهای قلیایی محسوب میشوند، میزان قلیایی بدن را افزایش میدهند. این غذاها حاوی آب، فیبر، ویتامینها و مواد معدنی مختلفی هستند که بهسلامت دستگاه گوارش، سیستم ایمنی، سلامت قلب و عروق و حفظ وزن سالم کمک بسیاری میکنند.
۲. میوهها
بسیاری از میوهها نیز دارای خواص قلیایی هستند. مصرف میوههایی مانند آووکادو، خرما، آناناس، هندوانه، لیمو و سیب، باعث افزایش میزان قلیایی بدن میشود. این میوهها غنی از آب، فیبر، آنتیاکسیدانها و ویتامینها هستند که در حفظ سلامت عمومی بدن نقش مهمی دارند.
۳. سبوس ها و غلات کامل
در میان انواع غذاهای اسیدی و قلیایی سبوس ها و غلات کامل در دسته غذاهای قلیایی قرار دارند. مصرف سبوسها و غلات کامل مانند جو، گندم کامل و برنج قهوهای نیز میزان قلیایی بدن را افزایش میدهند. این مواد غذایی غنی از فیبر، ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانهای قوی هستند که میتوانند در کاهش ریسک بیماریهای قلبی – عروقی، بهبود گوارش و حفظ سلامت معده و روده به شما کمک کنند.
۴. آب
آب نیز از جمله مواد قلیایی است که برای حفظ تعادل اسیدی – قلیایی بدن بسیار مهم است. مصرف آب کافی بهعنوان یک ماده قلیایی، میزان اسیدیته در بدن را تنظیم میکند و در فعالیتهای متابولیک، حفظ رطوبت پوست و عملکرد صحیح اعضا و بافتهای بدن بسیار مؤثر است.
برای رسیدن به بهبود سلامت بدن باید سعی کنید تعادل اسیدی قلیایی بدن را با مصرف متعادل غذاهای اسیدی و قلیایی همواره حفظ کنید. بهجای غذاهای اسیدی، سعی کنید غذاهای قلیایی را در رژیم غذایی خود جایگزین کنید. برای حفظ سلامتی و تاثیر غذای اسیدی و قلیایی بر بدن سعی کنید ترکیب متنوعی از غذاهای قلیایی و اسیدی در رژیم غذایی خود داشته باشید. این کار به حفظ تعادل اسیدی – قلیایی در بدن شما کمک بسیاری میکند. همچنین برای حفظ تعادل بین غذاهای اسیدی و قلیایی، سعی کنید مصرف غذاهای اسیدی مانند گوشت قرمز، محصولات لبنی پرچرب و… را بهصورت متعادل در برنامه غذایی خود قرار دهید و از مصرف بیش از حد آنها خودداری کنید.
باتوجهبه تاثیر غذای اسیدی و قلیایی بر سلامت بدن باید به میزان کافی آب در طول روز مصرف کنید تا بدنتان به تعادل موردنظر برسد. مصرف آب کافی در طول روز همچنین باعث تخلیه سموم از بدن و حفظ رطوبت و تعادل در سطح سلولها میشود؛ بنابراین مصرف روزانه ۸ لیوان آب به حفظ سلامت بدن شما کمک بسیاری میکند.
جمعبندی
یکی از موضوعات مهم در زمینه تغذیه، بررسی غذاهای اسیدی و قلیایی و حفظ تعادل آنها در بدن است. در این مقاله، ما به تاثیر غذای اسیدی و قلیایی بر بدن پرداختیم. باتوجهبه تاثیر انواع غذاهای قلیایی و اسیدی بر بدن، غذاهای اسیدی باعث افزایش اسیدیته خون و بافتهای بدن میشوند که منجر به بروز بیماریهای مختلف میشود.
غذاهای قلیایی نیز به تعادل پیداکردن pH خون بیشتر کمک و سلامت سیستم دستگاه گوارش، کبد، کلیه و استخوانها را حفظ میکنند. برای داشتن یک رژیم غذایی سالم، توصیه میشود که مصرف غذاهای اسیدی را کاهش داده و غذاهای قلیایی را افزایش دهید. بهاینترتیب میتوانید pH خون و میزان اسیدی قلیایی بدن را متعادل و به بهبود سلامت بدنتان کمک کنید.